BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Khamis, 1 Oktober 2009

KEBESARAN JIWA CUCU-CUCU RASULULLAH S.A.W

Saiyidina Hassan bin Ali r.a adalah seorang tokoh Islam yang sangat dicintai oleh umat Islam baik dahulu mahupun sekarang. Sebagai seorang cucu baginda Rasulullah s.a.w. beliau adalah ibarat permata di masa hidupnya ini kerana dia memiliki budi pekerti yang sangat mulia lagi terpuji. . Sikapnya sangat peramah, penyantun , rendah hati dan dermawan.

Pada suatu hari ketika Saidina Hassan sedang duduk di muka pintu rumahnya tiba-tiba datang seorang Arab Badui lalu mencacinya. Arab Badui itu juga turut mencaci ayah serta ibu Saiyidina Hasan. Anehnya Saiyidina Hasan hanya mendengar saja segala cacian serta maki hamun orang itu tanpa sedikitpun berubah air mukanya atau menyerang balas orang itu.

Dengan lemah lembut Saiyidina Hasan berkata kepada Badui itu:
"Wahai Badui, adakah engkau lapar atau dahaga, atau adakah sesuatu yang merunsingkan atu yang merunsingkan hati engkau".

Tanpa memperdulikan kata-kata Saiyidina Hasan, badui itu terus memaki hamunnya. Melihatkan keadaan badui itu tidak berubah Saiyidina Hasan pun menyuruh pelayan rumahnya memba akhirnyabstelah berjaykeadaan badui itu tidak juga berubah Sayidina Hasan pun menyuruh melembutkan pelayan rumahnya membawa tabung yang berisi wang perak. Kemudian dia pun memberikan wang tersebut kepada badui itu sambil berkata

"Wahai badui , maafkan saya kerana inilah saja yang saya ada.
Jika ada yang lebih tidak akan saya sembunyikan darimu".

Sikap dan layanan Saiyidina Hasan yang memeranjatkan itu akhirnya telah berjaya melembutkan hati badui itu. Tiba-tiba badui itu menangis terisak-isak lantas sujud di kaki Saiyidina Hasan seraya berkata:

" Wahai cucu baginda Rasulullah . Maafkanlah aku kerana berlaku kasar terhadap mu. Sebenarnya aku sengaja berbuat begitu kerana hendak menguji kebaikan budi pekerti mu sebagai cucu Rasulullah yang aku kasihi. Sekarang yakinlah aku bahawa engkau sesungguhnya mempunyai pekerti yang sangat mulia".

Begitulah contoh keindahan budi yang tiada bandinganya. Orang yang kena maki hamun itu bukan saja dapat bersabar terhdap segala percubaan itu bahkan membalasnya dengan sikap yang lembut serta pemurah pula.0 ulasan: